05 listopada 2009
05 listopada 2009
„Sztuka kulinarna starożytnych Rzymian” - tak zatytułowany wykład wygłosił prof. dr hab. Ireneusz Mikołajczyk z UMK w Toruniu. Profesor bardzo interesująco opowiadał o dietetyce żywienia w zamierzchłej przeszłości.
W starożytnym Rzymie podstawą jedzenia była czarna rzepa (zupa) i pieczone podpłomyki, czyli proste, zwykłe jedzenie dające siłę i tężyznę fizyczną. Posiłek główny Rzymian – to uczta po skończonym dniu o godzinie 19-20. Jedli palcami, ponieważ nie znali widelca. . Wino pili rozcieńczone w stosunku 1/3. Ciekawostką jest to, że aby się nie upić Rzymianie zjadali 5 liści kapusty zamarynowanych octem (zawierały witaminę C przyśpieszającą spalanie alkoholu w organizmie).
Wykład prof. Ireneusza Mikołajczyka poprzedzony był krótką prelekcją lek. med. Jerzego Krigera dyrektora SPZOZ w Mogilnie zatytułowaną „O depresji słów kilka”, a właściwie kilkadziesiąt.
Na zakończenie słuchacze wypełnili „Test na depresję”, w którym należało ocenić swoje samopoczucie w ciągu ostatnich dwóch tygodni, zakreślając właściwą odpowiedź.
Po podliczeniu odpowiedzi tak i nie wg szablonu można było odczytać czy jest się w depresji czy bez depresji.
Metadane | Drukuj | Historia zmian |
Metadane
Źródło informacji: | Marek Bieganowski |
Data utworzenia: | (brak danych) |
Wprowadził do systemu: | Marek Bieganowski |
Data wprowadzenia: | 2010-02-19 14:58:00 |
Opublikował: | Marek Bieganowski |
Data publikacji: | 2010-02-19 14:57:51 |
Ostatnia zmiana: | 2010-02-22 14:46:42 |
Ilość wyświetleń: | 2647 |