05 listopada 2009

„Sztuka kulinarna starożytnych Rzymian” - tak zatytułowany wykład wygłosił prof. dr hab. Ireneusz Mikołajczyk z UMK w Toruniu. Profesor bardzo interesująco opowiadał o dietetyce żywienia w zamierzchłej przeszłości.

W starożytnym Rzymie podstawą jedzenia była czarna rzepa (zupa) i pieczone podpłomyki, czyli proste, zwykłe jedzenie dające siłę i tężyznę fizyczną. Posiłek główny Rzymian – to uczta po skończonym dniu o godzinie 19-20. Jedli palcami, ponieważ nie znali widelca. . Wino pili rozcieńczone w stosunku 1/3. Ciekawostką jest to, że aby się nie upić Rzymianie zjadali 5 liści kapusty zamarynowanych octem (zawierały witaminę C przyśpieszającą spalanie alkoholu w organizmie).

Wykład prof. Ireneusza Mikołajczyka poprzedzony był krótką prelekcją lek. med. Jerzego Krigera dyrektora SPZOZ w Mogilnie zatytułowaną „O depresji słów kilka”, a właściwie kilkadziesiąt.

Na zakończenie słuchacze wypełnili „Test na depresję”, w którym należało ocenić swoje samopoczucie w ciągu ostatnich dwóch tygodni, zakreślając właściwą odpowiedź.

Po podliczeniu odpowiedzi tak i nie wg szablonu można było odczytać czy jest się w depresji czy bez depresji.

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek