Kolorowy pasek
Godło, Herb, Logo
Logo Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej
Mogileński Dom Kultury

Kolorowy pasek

05 listopada 2009

05 listopada 2009

„Sztuka kulinarna starożytnych Rzymian” - tak zatytułowany wykład wygłosił prof. dr hab. Ireneusz Mikołajczyk z UMK w Toruniu. Profesor bardzo interesująco opowiadał o dietetyce żywienia w zamierzchłej przeszłości.

W starożytnym Rzymie podstawą jedzenia była czarna rzepa (zupa) i pieczone podpłomyki, czyli proste, zwykłe jedzenie dające siłę i tężyznę fizyczną. Posiłek główny Rzymian – to uczta po skończonym dniu o godzinie 19-20. Jedli palcami, ponieważ nie znali widelca. . Wino pili rozcieńczone w stosunku 1/3. Ciekawostką jest to, że aby się nie upić Rzymianie zjadali 5 liści kapusty zamarynowanych octem (zawierały witaminę C przyśpieszającą spalanie alkoholu w organizmie).

Wykład prof. Ireneusza Mikołajczyka poprzedzony był krótką prelekcją lek. med. Jerzego Krigera dyrektora SPZOZ w Mogilnie zatytułowaną „O depresji słów kilka”, a właściwie kilkadziesiąt.

Na zakończenie słuchacze wypełnili „Test na depresję”, w którym należało ocenić swoje samopoczucie w ciągu ostatnich dwóch tygodni, zakreślając właściwą odpowiedź.

Po podliczeniu odpowiedzi tak i nie wg szablonu można było odczytać czy jest się w depresji czy bez depresji.

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

obrazek

 

 

Metadane

Źródło informacji:Marek Bieganowski
Data utworzenia:(brak danych)
Wprowadził do systemu:Marek Bieganowski
Data wprowadzenia:2010-02-19 14:58:00
Opublikował:Marek Bieganowski
Data publikacji:2010-02-19 14:57:51
Ostatnia zmiana:2010-02-22 14:46:42
Ilość wyświetleń:1630

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij